Keramiek

19e eeuw

Strohoedje

Strohoedje

ca. 1900 - Gestempeld WS&S

Schijn bedriegt. Het "strohoedje" is in werkelijkheid een botervloot van bisquit aardewerk. Strohoedjes als deze werden in de 19e eeuw gedragen in de zomer, bijvoorbeeld tijdens een picknick. Deze botervloot kan bij zo'n gelegenheid zijn gebruikt. Het strohoedje was een modegril en zeker niet typisch voor Breda. Dit voorwerp is een voorbeeld van een toevalstreffer in de verzameling van Breda's Museum.

20e eeuw

Spreukbord

Spreukbord

ca. 1910 - Arnold Hamer (1879-1915)

De vormgeving van dit bord gold in het begin van de vorige eeuw als uiterst modern. Een kleine groep kunstenaars predikten eerlijkheid van materiaal en soberheid van vorm. Met kleislib zijn de Nederlandse spreuk en de eenvoudige versieringen aangebracht op de ondergrond van een contrasterende kleur. De pottenbakker Willem Brouwer uit Leiderdorp introduceerde deze techniek in Nederland. In Breda kreeg het navolging van Arnold Hamer. Diens fabriekje aan de Tramsingel maakte naast spreukborden, vazen, tabakspotten, pijpenrekjes en sierpotten.
Fun-o-fanten

Fun-o-fanten

ca. 1980 - Johan van Loon (1934), Rosenthal

Johan van Loon is een wereldberoemd ceramist, maar in Breda nauwelijks bekend. Hij is opgeleid aan de Rietveld Academie in Amsterdam, de Kunstvakschool Stockholm en de Camberwell Art School in Londen. Van Loon ontwikkelde een techniek voor het vervaardigen van het flinterdunne, haast doorzichtige "perkamentporcelein". Hij vouwt, plakt en vlecht met klei de meest uiteenlopende vormen, vazen en objecten. Als decoratie gebruikt hij kras- en indruktechnieken, zeefdrukdecors en stofafdrukken. Hij heeft lesgegeven aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Van Loons ceramiek is geëxposeerd over de hele wereld.