Reclame

20e eeuw

Aller oogen zijn gericht op Kwatta's Manoeuvre Chocolaad

Aller oogen zijn gericht op Kwatta's Manoeuvre Chocolaad

ca. 1910

In 1907 ontwikkelt het bedrijf Kwatta als eerste de verpakte chocoladereep. Voorheen werd chocolade uitsluitend verhandeld in brokken. In het begin worden de repen "Manoeuvre Chocolaad" alleen afgenomen door het leger. Vooral in de mobilisatieperiode 1910 – 1914 hebben de soldaten behoefte aan kwalitatief hoogwaardig en compact voedsel. Kwatta slaagde erin van een merknaam een soortnaam te maken.
Kwatta cacao

Kwatta cacao

ca. 1930 - Hervé Morvan

Warme chocolademelk gemaakt van cacaopoeder is lange tijd een populair alternatief voor koffie en thee.
Qua reclamevoering is het bedrijf Kwatta zijn tijd ver vooruit. Door middel van tamelijk agressieve reclameteksten tracht het bedrijf de steeds heviger wordende concurrentie van wat chiquere firma's als Droste en Van Houten te weerstaan. De nadruk komt vooral te liggen op de unieke kwaliteit, de verpakkingswijze en de fantastische cadeaus.
Glazen ijsbeer

Glazen ijsbeer

ca. 1955

Als karakteristiek relatiegeschenk levert het bedrijf De Faam een glazen ijsbeertje met de tekst "Faam ijspepermunt". Al in 1838 vervaardigt oprichter Henricus de Bont in zijn banketbakkerij suikerwerken en pepermunt. Halverwege de 19e eeuw verleent Koning Willem III hem octrooi op "een werktuig tot het vervaardigen van Engelsche pepermunt". Daarmee wordt hij de eerste pepermuntfabrikant in Nederland.
Faam rollenautomaat

Faam rollenautomaat

ca. 1960 - Nv. Machinefabriek v.h. Bouvier & Louwerse Oosterhout

Op alle momenten van de dag, 7 dagen per week, kon de consument de Faam – lekkernijen zoals pepermunt en drop verkrijgen. Met de tekst "fijn….Faam….fantastisch" tracht het bedrijf de naam ritmisch in het geheugen te prenten.
Gas-, kolen- en elektraproducten van De Etna

Gas-, kolen- en elektraproducten van De Etna

ca. 1935

In de jaren twintig neemt de moderne woningbouw sterk toe en richt De Etna zich meer en meer op de massaproductie van kachels en fornuizen. Vooral de kolenhaarden krijgen een zeer goede naam door de toepassing van een door De Etna ontwikkelde Ultralietlaklaag.
Etna - stad

Etna - stad

ca. 1950 - Kelfkens

Deze poster van "Etna – stad" is een treffende weergave van de slogan "In elk huis een Etnafornuis". Met een marktaandeel van bijna 90 % kon het bedrijf deze woorden absoluut waarmaken.
3 Hoefijzers Bieren

3 Hoefijzers Bieren

ca. 1930

In de jaren dertig worden de karakteristieke hoefijzers in het beeldmerk het Bredase biermerk meer gestroomlijnd. Beeld en vormgeving worden strakker en zakelijker en in de reclame ligt het accent nadrukkelijk op het product en de verpakking. Door de uitvinding van de kroonkurk kan bier niet alleen in fusten, maar ook in flesjes worden verhandeld. De consument kon zijn bier daardoor ook gemakkelijker in de winkel kopen en thuis langere tijd goed bewaren.
Hero Conserven Lenzburg

Hero Conserven Lenzburg

ca. 1935

Begin 20e eeuw ontwikkelt zich een aanzienlijke conserveringsindustrie in Breda. Oorzaken hiervan zijn het overschakelen van veel boeren naar de tuinbouw, vestiging van groente- en fruithandelaren, en de aanwezigheid van een suikerfabriek.
De groente- en fruithandelaar Rinus Jansen bouwt een goede handelsrelatie op met een van zijn grootste afnemers, de Zwitserse conservenfabriek Hero van de heren Henkell & Roth te Lenzburg. Dit resulteert in 1914 in de oprichting van de NV Hero Conserven Breda.
N.V. London Caramel Works Breda

N.V. London Caramel Works Breda

ca. 1930

In 1923 start het Bredase bedrijf Lonka (de officiële naam luidde N.V. London Caramel Works). In die tijd was het chique om je bedrijf een Engelse naam te geven. Daarnaast was het een eerbetoon aan de Engelsen, die het procédé hebben ontwikkeld om caramels te vervaardigen. Het Bredase bedrijf produceerde gedurende 40 jaar snoepwaren. Bekend zijn de carameltoffees, de kauwbonbons en vooral de hoestbonbons.
De Jong's Koffie Thee

De Jong's Koffie Thee

ca. 1930

Het bedrijf van Thijs de Jong, een telg uit de bekende Friese familie Douwe Egberts, handelde vanaf begin 1900 in koffie, thee en tabak. Achter de prachtig ingerichte winkel in de Eindstraat was een eigen koffiebranderij. Onder de merknaam "De Drie Pijpen" fabriceerde en verkocht het bedrijf ook tabak.
Fa. P. Otten - Renault Cabriolet: de sportwagen voor 1936

Fa. P. Otten - Renault Cabriolet: de sportwagen voor 1936

ca. 1935

Van 1887 tot 1961 is aan de Havermarkt het bedrijf van de firma P. Otten geweest. Eerst als smederij en fietsenwerkplaats, later machinefabriek en garagebedrijf. Voor de Tweede Wereldoorlog was het bedrijf importeur van Renault en Studebaker en adverteeerde voor deze merken in Bredase bioscopen.
Kwattasoldaatjes

Kwattasoldaatjes

ca. 1950

In 1907 ontwikkelde het bedrijf Kwatta de chocoladereep. Het leger was lange tijd de voornaamste afnemer. Op de wikkels stond sinds 1920 een soldaatje afgebeeld. Het Kwattasoldaatje werd het handelsmerk van de fabriek. In de jaren '50 werd de cartoonversie van het kwattasoldaatje als poppetje geïntroduceerd. De naam Kwatta is ontleend aan een Zuid-Amerikaanse aapsoort. De oprichters van het bedrijf Kwatta, de plantersfamilie Van Emden, bezaten in de 19e eeuw de Surinaamse cacaoplantages Maasstroom en Kwatta. Kwatta slaagde erin van een merknaam een soortnaam te maken.
Cacaoblik Kwatta

Cacaoblik Kwatta

ca. 1900

Winkels stonden indertijd vol met voorraadblikken van allerlei merken. De middenstander woog de gewenste hoeveelheid cacao, koffie of thee af voor de klant, die vervolgens zijn pondje meekreeg in een papieren buil. Kwatta liet zijn cacaoblik, met een typisch Hollands tafereeltje, in de stijl van het fin-de-siecle. Op het deksel staat een matroos aan een stuurrad afgebeeld, het beeldmerk dat Kwatta hanteerde voor de introductie van het bekende soldaatje.
De Jong's Koffie

De Jong's Koffie

ca. 1930 - Ludwig Hohlwein (1874-1954)

Het bedrijf van Thijs de Jong, een telg uit de bekende Friese familie Douwe Egberts, handelde vanaf begin 1900 in koffie, thee en tabak. In de jaren dertig liet De Jong door de zeer bekende Duitse ontwerper Ludwig Hohlwein een affiche maken met daarop afgebeeld een koffie drinkende gentleman. Hohlwein was een specialist in dit soort reclameontwerpen. Vanaf het midden van de jaren twintig gebruikte hij fotografische voorbeelden op de schaal 1 : 1, die hij met zijn speciale techniek van in elkaar vloeiende kleuren invulde. Dit is een zeer realistische, strenge, typisch Duitse stijl. Het is opmerkelijk, dat de vrij kleine Bredase onderneming een affiche liet ontwerpen door de wereldberoemde Hohlwein.
Reclamekarton Jacob Stuvé

Reclamekarton Jacob Stuvé

ca. 1950 - Jacob Stuvé nougat- en dessertwerfabriek, Breda

In de eerste helft van de vorige eeuw woedde de zogenaamde nougatoorlog (koekje van noten, amandelen en gebrande suiker) op de Nederlandse kermissen. Deze oorlog ging gepaard met vinnige advertenties, ingezonden brieven in kranten en rechtszaken. Het was onduidelijk wie de "enige echte" nougat op de markt bracht. In 1922 nam Jo Vet, een werknemer van Jacob Stuvé, diens kraam over. Vet mocht de handelsnaam blijven voeren en hij beschikte over het originele recept voor nougat. Na 1956 zetten een dochter en schoonzoon de Bredase zaak voort.
Hero Groenten en Conserven

Hero Groenten en Conserven

ca. 1950

In 1922 zette de firma Jansen de Nederlandse vestiging van Hero op in Breda. Het bedrijf begon met de productie van blikgroenten. Voor die vervanging van geweckte groenten werd volop reclame gemaakt. De kunstschilder Willem Huybreghs (1885-1957) deed dertig jaar lang freelance werk voor de Hero -onderneming in Breda. Hij tekende voor het reclamemateriaal en ontwierp onder meer de "Hero-letters", waarvan de "r" de meest opvallende is.
Snoepemmertje Lonka

Snoepemmertje Lonka

ca. 1950 - Lonka

In 1923 start het Bredase bedrijf Lonka (de officiële naam luidde N.V. London Caramel Works). In die tijd was het chique om je bedrijf een Engelse naam te geven. Daarnaast was het een eerbetoon aan de Engelsen, die het procédé hebben ontwikkeld om caramels te vervaardigen. Het Bredase bedrijf produceerde gedurende 40 jaar snoepwaren. Bekend zijn de caramel toffees, de kauwbonbons en vooral de hoestbonbons. Lonka had een grote klank in de stad.
Faam pepermunt

Faam pepermunt

ca. 1950 - Münchener Emailwerke

Al in 1838 vervaardigt oprichter Henricus de Bont in zijn banketbakkerij suikerwerken en pepermunt. Halverwege de 19e eeuw verleent Koning Willem III hem octrooi op "een werktuig tot het vervaardigen van Engelsche pepermunt". Daarmee wordt hij de eerste pepermuntfabrikant in Nederland. Kort na de Tweede Wereldoorlog introduceert de snoepfabriek "het suikeroompje" als beeldmerk. Gekleed in een 19e-eeuws colbert, hooggesloten vest en met grijze hoge zijden hoed, wandelstok, handschoenen, monocle en sjaaltje, prijst het sjieke oompje drop en pepermunt van De Faam aan in allerlei reclames. Nadat het suikeroompje zelf verdwijnt, blijven hoed, wandelstok en handschoenen nog lang figureren in de reclame van Faam. Het reclamebord heeft in Duitsland gehangen: "Das ist Qualität". Opmerkelijk is dat het woord "pepermunt" niet in het Duits is vertaald. Waarschijnlijk omdat op de wikkels van De Faam ook het Nederlandse woord wordt aangehouden.