Toegepaste kunst

18e eeuw

Chinese behangschildering

Chinese behangschildering

18e eeuw

Dit 18e eeuwse Chinees behang is afkomstig uit het in 1961 gesloopte pand aan de Ginnekenstraat 10. De naam van het huis was "De Rode Haen". Reeds aan het einde van de 17e eeuw raakten de Chinese behangsels in Engeland in zwang. De Chinezen maakten ze in Kanton speciaal voor de uitvoer naar Europa. De schilderingen op papier werden toegepast als wanddecoratie, net als in deftige huizen in China werd gedaan. Het behang werd op maat besteld. Men ontving het dan in stroken of vellen die eenmaal gemonteerd, een keurig aaneensluitende voorstelling vormden.
Breda's Museum heeft met deze complete betimmering een zeldzaam ensemble in huis. Want slechts in het huis Marquette in Heemskerk, het landhuis Oud-Amelisweerd en het woonpaleis van Koningin Beatrix, Huis ten Bosch, zijn nog kamers met Chinees behang te bewonderen.

20e eeuw

Aanbidding der koningen

Aanbidding der koningen

1924 - Toon Berg (1877-1967) - 1040 x 1040 mm

Op het glas-in-loodraam "Aanbidding der koningen" is te zien hoe de drie wijzen uit het Oosten hun geschenken aanbieden aan het Christuskind. Het raam is speciaal, omdat het is uitgevoerd in geslepen glas in lood. Toon Berg was de uitvinder van deze techniek. Hij gebruikte dik blank spiegelglas waarvan hij de zijkanten schuin afsleep zodat het in lood gevat kon worden. Dit combineerde Berg met dun structuurglas, dat hij in de achtergrond verwerkte, waardoor het geheel licht reliëf kreeg. Een band met Breda had Toon Berg niet. Dat het museum dit kunstwerk van hem bezit, is te danken aan Bergs zoon die in Zundert woonde. Die vond dat 'Aanbidding der koningen' thuishoorde in een bisschoppelijke collectie. Daarom schonk hij het raam in 1978 aan Breda's Museum.
Academiefeesten 1903

Academiefeesten 1903

1903 - Bart Klunne (1875-1924)

In oktober 1903 was het feest in de stad: de Koninklijke Militaire Academie (KMA) was 75 jaar op het Kasteel van Breda gevestigd. Bart Klunne maakte voor de academiefeesten het affiche, waarop twee hofdames in historische kleding en geflankeerd door schildknapen op de voorgrond staan. Achter hen is de stad met verlichte kerktoren zichtbaar. Het verlichten van de toren van de Grote Kerk met elektrische lampen was aan het begin van de vorige eeuw nog niet eerder vertoond.
Klok

Klok

ca. 1920 - Theo van Reijn (1884-1954)

De klok werd uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School en is vermoedelijk gemaakt door de Princenhaagse kunstenaar Theo van Reijn. Als negenjarige volgde hij reeds teken- en boetseerlessen in Breda. Hij won in 1911 de Prix de Rome en vond aansluiting bij de vernieuwende beeldhouwkunst van de Amsterdamse School. Naast bouwsculptuur maakte Van Reijn veel toegepast werk: lampenvoeten, deurkloppers, doopvonten en klokken.